neljapäev, 15. november 2012

Avaseminar Viljandis



13. novembril 2012 toimus programmi „Innustavad teod kooliraskustes noorte toetamiseks“ avaseminar Viljandi linna ainsas neljatärnihotellis, mis kannab nime Grand Hotel Viljandi. Koolituskoht koos ööbimise ja toitudega oli galantne selle sõna otseses tähenduses. Ööbimistoad olid õdusad, konverentsiruum mõnus ning kogu atmosfäär tundus nauditav.
Kokkusaamine oli hariv ja valgustav. Saime ülevaate, mis on tulemas ja mida peame tegema hakkama, et leida see parim innustav tegu, mis toetaks kooliraskustes noori. Püüame üheskoos leida selle iva, millest tulenevalt hakkas noorel kooliraskus juurduma, mida me nüüd „parandada“ proovime.
Esimesel kohtumisel püüdsime võtta oma senised teadmised ja kogemused osadeks. Kahepäevasel kohtumisel jõudsime järeldusele, et tegutseda tuleb targalt ning selleks, et maailma paremini näha, tuleb nii-öelda laua tagant välja tulla. Noortele midagi korraldades tuleb kaasata ka noori endid, et pakkuda neile võimalus teha midagi head ja lasta noortel saada osa ka sellest heast.
Samas jõudsime avaseminaril ka arusaamisele, et laps on nagu kolmejalgne taburet, keda toetavad kolmest küljest pere, huviharidus ja kool. Et luua tugevat võrgustikku, mis toetaks tööd kooliraskustes noortega, on vaja leida häid viise, kuidas moodustada koostöövõrgustik pere, kooli ja huvihariduse vahel.
Tehes omavahel koostööd, peame teadma, millest sõna ’koostöö’ koosneb? Koostöö sisaldab endas kolme väga tähtsat punkti: usaldust, enda rolli ja ühist asja/eesmärki.
Projekti esimesel kohtumispäeval (13. novembril) oli meil võimalus saada osa ka suurepärase koolitaja Toomas Roolaiu lühikesest, see-eest väga meeleolukast, põnevast ja mõtlemapanevast ’mul-tuli-idee-aga-rahaline-ressurss-tulgu-sinu-poolt-loost’, mis rääkis sellest, kuidas ühel sõbral on tekkinud idee ning kuidas sõber üritab oma ideed serveerida nii, et idee näeks ilmavalgust teise inimese rahade eest. Loo lõpplahenduse välja selgitamiseks tekkis dialoog, kus jõudsime järeldusele, et kui meil on hea idee, peame selle välja töötama nii, et ideest ka asja saaks. Ja teistel inimestel, kellele me proovime oma ideed „müüa“, ei tekiks kahtlust, et tegu on mingisuguse imeliku raskesti teostatava väljamõeldisega. Samal ajal jõudsime ka üheskoos tulemuseni, et idee teostamiseks ei tule ressurssi mitte juurde, vaid meil tuleb hakkama saada olemasolevaga, et oma saavutada soovitud tulem. Tuleb osata leida parim lahendus minimaalsete olemasolevate võimalustega.
Et tegu on innustavate tegude leidmisega noorte jaoks ja tänu Toomas Roolaiu lihtsale ja loogilisele sõnumile, millest oli meil au osa saada, hakkas idanema meie idee. Tulenevalt sellest, et me peame tegelema noortega, kes on nii-öelda „rööbastelt maha jooksnud“ ning kellega igapäevaselt kokku puutudes näeme, keda tuleb „rööbastele“ tagasi aidata, tuleb meil ühtlasi osata selgitada ka noorsootöö mõistet.
Mis on noorsootöö? Viljandis toimunud avaseminaril tuli jutuks ka noorsootöö mõiste tähendus. Minu jaoks tuli järgnev noorsootöö mõiste selgitus uue ja teistsugusena, kui olin seda siiani teadnud. Avaseminaril käis läbi ühe projektisosaleja nägemus noorsootööst. Noorsootöö on mobiilne, otsiv ja kutsuv. Sellest tulenevalt tuleb meil võtta aega tegutsemiseks ja korralikuks süvenemiseks, kuidas ja mida oma ideega teha, et see oleks mobiilne, otsiv ja kutsuv.
Selleks, et saavutada parim tulemus, peame võtma aega tegutsemiseks. Ei tohi oodata koheseid tulemusi! Peame julgema katsetada ja proovida! Selleks aga, et jõuda katsetusfaasi, tuleb meil läbi mõelda, mis võiks olla see katsetus, mis võiks töötada ja mida võiks proovida?
Õnneks on meil suurepärane võimalus kõige selle välja selgitamiseks saada osa projektist „Innustavad teod kooliraskustes noorte toetamiseks“

Kiire ülevaade, millest me lisaks suurepärasele innustavate tegude leidmise avaseminarile (esimese päev õhtul) veel osa saime.
1)      Saime šopata „vanglapoes“, mis kandis nime Uku Keskus. „Vanglapoeks“ kutsuti seda aga sellepärast, et pood oli värskelt valminud endise Viljandi noortevangla asemele.
2)      Saime nautida kultuurilisi elamusi kontsertide ja sünnipäevatähistamiste näol.
3)      Nautisime Viljandi kohvikukultuuri ja üksteise meeldivat seltskonda.
4)      Saime tuttavaks uute inimestega, kellega saame edaspidi vahvaid koostööprojekte teha.
5)      Meile pakuti ka erinevaid maitseelamusi: toit, mida meile kahel koolituspäeval pakuti, oli maitsev, tervislik ja meeliülendav.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar