neljapäev, 24. jaanuar 2013

Noorte kaasamine Valga linnas


Valga Põhikool



Valga Põhikool praegusel kujul tegutseb alates 2012. aasta septembrist.

Valga Põhikoolis on kokku 30 huviringi. Suurima õpilasosalusega on liiklusring 72 õpilasega. Ühehäälses mudilaskooris laulab 34 last, kahehäälses mudilaskooris 32 last, lastekooris 25 last. T.O.R.E liikumisega on hõivatud 20 õpilast. Populaarsed on veel robootika ja 4.-klasside draamaring, mõlemas osaleb 18 õpilast. Rahvatants on samuti üks populaarsemaid huviringe Valga Põhikoolis. Lisaks tegutsevad Valga Põhikoolis veel spordiring, tantsuring, ajaloo- ja giidiring, loodushuviliste ring, noormeeste ansambel, poistekoor, tehnikaring, prantsuse keel, majandusõpetus läbi arvutimängude, masintikkimise ja õmblemise ring, näitering, palliring, rahvamuusika ansambel, lilleseade, TV 10 olümpiastarti ja vene keele ring.

Näiteid headest tulemustest:
  • Robootikaring sai FLL poolfinaali projekti eest II koha ja edasipääsu Eesti finaali 
  • TV 10 olümpiastardi võistluse vabariiklikul I etapil III koht kuulitõukes 
  • GIS joonistusvõistlusel “EESTI MAAILMAKAARDIL” eriauhind 
  • Õpilasleiutajate riiklikul konkursil tänati aukirjaga 11 Valga Põhikooli õpilast

Eesti Punase Risti Valgamaa Selts 

on avatud noortele suunatud huvitegevusteks, milline tuleneb meie põhikirjalisest tegevusest: heategevusüritused /korjandused, loteriide komplekteerimine ja müümine/; esmaabi alane õpetus ja simulatsioonikursus; sõbrategevus /hooldekodude ja lastekodude külastamine/; kontaktlaagrid. Kogu eelneva saavutamiseks koolitame vastavalt tegevusele eelnevalt noori peale koolipäeva vabal ajal – põhiliselt puhkepäevadel, vaheajal. Oleme küllaldaselt reklaaminud koolides nimetatud noortetööd (käinud esinemas, levitanud kuulutusi jne) kuid Valga linna eesti õppekeelega koolidest soovijate arv on olnud viimase 3-aasta jooksul minimaalne.

Alaealiste komisjon 

kohaldas mõjutusvahendina ühele õpilasele osalemist tantsuringis, mille tulemusena õpilane koolis „rahunes“ ja hakkas paremini käituma.

Kaitseliidus 

on osalenud mitmeid noori, kellel on raskusi koolis. Kaitseliidus jälgiti seal osalevate noorte koolis edasijõudmist ja laagrites osalemise tingimuseks oli positiivsed hinded tunnistusel. Ja mõnigi noor on just tänu Kaitseliidule kooli lõpetanud ja saab elus praegu hästi hakkama. Samas oli seal ka noori, kes Kaitseliidus allusid väga hästi reeglitele ja distsipliinile, kuid koolis oli olukord vastupidine.

Valga Avatud Noortekeskuses 

käivadki põhiliselt noored, kellel on kooliraskused. „Raskeid“ noori kaasatakse hästi palju igasugustesse tegevustesse, sest probleemid nende noortega tekivad just siis, kui neil tegevus puudub. Noortele pakuvad eriti huvi pinksiturniirid.

Noorsoopolitsei 

on samuti erinevate projektide ja sündmuste kaudu kaasanud oma tegevusse paljusid Valga noori. Projekti "Muudame elu turvaliseks seikluseks" toimumise aeg oli 02.04.2012-30.11.2012. Peaeesmärgiks oli alaealiste seas ennetada vägivalda nende kaasamisel erinevatesse vaba aja tegevustesse ja koolitustesse. Projekti raames toimusid erinevad üritused, kust võtsid osa Valga linna lapsed.
1) Üritus "Relvad kui hobi" toimus 27. aprillil Jaanikese Jahinduse OÜ lasketiirus Tõlliste vallas Valga maakonnas. Ürituse eesmärk oli populariseerida laskeporti noorte hulgas ning selgitada välja Valgamaa täpsemad laskurid õhupüssist.
2) Üritus "Hoogtööpäevak" toimus koostöös Valga Linnavalitsusega 28. aprillil Valgas, et ühiselt koristada linnametsa, teede ääri ja terviseraja ümbrust tahtega muuta Valga linn puhtaks ja kauniks.
3) Üritus "Laskevõistlus" toimus 02. novembril Läti Vabariigis Valka staadioni lasketiirus. Võisteldi 3 vanusegrupis. Samuti selgitati noortele relvaga ümberkäimise põhinõudeid ja juhiti tähelepanu jõuluajal pürotehniliste toodete kasutamisega seonduvale

Projekti "Valik on sinu" toimumise aeg oli 01.02.2012-31.12.2012. Peaeesmärgiks oli alaealiste süütegude vähendamine ja potentsiaalsete sõltuvusainete tarbijate kaasamine üritustesse. Projekti raames toimusid erinevad üritused, kust võtsid osa Valga linna lapsed.
1) Üritus kelgupäev „Talverõõmud ja ohud” Valga politseijaoskond korraldas 21.02.2012.a koostöös Valga Avatud Noortekeskusega ürituse „Talve rõõmud ja ohud” Valga Spordihalli juures. Kelgupäeval selgitati lastele õige liiklemise põhimõtteid, helkuri kasutamise vajalikkust ja talvega seotud ohtudest. Toimusid erinevad võistlused: „Kõige pikem liug kelkude arvestuses” ja „Kõike pikem liug pepulaudade arvestuses“.
2) Üritus Koolinoorte teabepäev raames toimusid loengud Valga Vene Gümnaasiumis. Üritus kulmineerus osalejate poolt süüdatud küünla asetamisega solidaarsuslinti Valga Jaanikese Kooli juures. Abistajaks oli veel Eesti Punase Risti Valgamaa Selts ja Valgamaa Tervisenõukogu.

............................................................................................................................................................

On leitud, et koolist väljalangejad osalesid märkimisväärselt vähem huvitegevustes kõigis klassides ja juba mitmeid aastaid enne väljalangemist (Mahoney, Cairns, 1997). Õpilastel, kel on vaba aja harrastusi, on väiksem tõenäosus halvasti õppida ja koolist välja langeda. Hobidega tegelemine vähendab ka probleemse käitumise tõenäosust (Margus, 2007). Õpilased, kes tegelevad struktureeritud huvitegevusega, omavad kõrgemat enesehinnangut, enesekontrolli ja sisemist motiveeritust (Mahoney et al, 1997). Enamikul koolikohustuse mittetäitjatel puudub konkreetne hobi või harrastus, millega tegeleda ja põhilise vaba aja veetmise viis on arvutis või sõprade kambas olek (Adamson, 2010).

Eeltoodust lähtuvalt leiame, et huvitegevus võiks olla üheks võtmeks kooliraskustega noorte toetamisel, eelkõige aga kooliraskuste ennetamisel.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar